E-Dönüşüm Hizmetleri

E-Arşiv hizmeti

e-Arşiv, kestiğiniz tüm faturaları e-Fatura mükellefi olmayan işletmelere ve son kullanıcılara, dijital ortamda kolay, hızlı, güvenilir ve kağıt masrafı yapmadan gönderme sistemidir. Kestiğiniz faturaların elektronik ortamda depolanmasını, ibraz edilmesini ve raporlanmasını e-Arşiv uygulaması ile sağlayabilirsiniz.

E-Fatura’ya şimdi geçin masraflarınızı %80 oranında indirin.İMZA BOX E-Fatura, E-Arşiv, E-İrsaliye, E-defter gibi ürünlerin hizmet sağlayıcısıdır.
img
0,85 ₺
1 Adet Kontör
Fiyat Kampanyası

24 +

İlde E-Dönüşüm Ana Bayimizle

25 +

Saha Personeliyle

1250

Aktif Müşterimizle Hizmetinizdeyiz.

E-Arşiv Ile Birlikte

Kağıt Masrafından Kurtulun!

2018 yılı ve takip eden dönemlerde brüt olarak satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan tüm kurum ve kuruluşlar 421 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu kapsamında e-Fatura mükellefidir.

İMZA BOX Portal İle İşlemleriniz Daha Kolay!
E-Arşiv ile e-Fatura sistemine geçmeyen şirket ve kişilere fatura kesebilme imkanı sağlamaktadır.e-Arşiv sayesinde faturalarınız minimum 10 yıl boyunca güvenli bir şekilde arşivlenir.İsterseniz evden, isterseniz işten e-Fatura uygulamalarına erişim sağlayabilir zaman ve mekan kısıtlaması yaşamazsınız.Fatura formatlarını kendiniz tasarlayabilir, böylelikle duyuru ve reklamlarınızı faturanız üzerinden yaparak, müşterilerinize reklam yapabilirsiniz.e-Arşiv ile mevcut ERP yazılımlarınıza entegre olabilirsiniz.İMZA BOX e-Arşiv sayesinde, bakım ve güvenlik gibi önemli güncellemeler ile uğraşmadan sürekli güncel ve sürekli hızlı işlem yapabilirsiniz.
Kimler Kullanabilir? Kimler İçin Kullanımı Zorunludur?
e-Fatura ve e-Arşiv fatura ayrımında, alıcı firma e-Fatura mükellefi ise e-Fatura, değil ise e-Arşiv fatura kesilmesi gerekir.e-Fatura geçişi tamamlandıktan sonra 7 gün süre ile kağıt fatura kesmeye devam edilebilir.e-Arşiv geçişi tamamlandıktan sonra, artık kağıt fatura düzenlenmeyecektir.e-Fatura zorunluluk kapsamındaki mükellefler, e-Defter’e geçmek zorundadırlar.e-Arşiv mükellefi olduysanız, e-Fatura mükellefi olmayan bir müşterinize, e-Arşiv fatura göndermelisiniz. e-Arşiv kullanmıyorsanız, kağıt fatura düzenlemeniz gerekir.
Hangi Yöntemlerle Kesilebilir?
Mükellefler e-Arşiv faturalarını, kendi bilgi işlem sistemlerini GİB sistemine entegre ederek, GİB Portalı aracılığıyla veya özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla yapmaktadırlar.Gib onaylı firmaların yer aldığı özel entegratöre başvuranların, ayrıca GİB’e başvurması gerekmez. e-Arşiv faturalar, Özel Entegratör yöntemi ile oluşturulduğunda, özel entegratörlük tarafından mali mühür ile imzalanır.Fatura keserken, mali mührün bilgisayara takılı olması gerekmez. e-Fatura ve e-Arşiv numaralandırma, entegratör tarafından yapılmaktadır.Firma, fatura numarasını kendi muhasebe programında oluşturursa veya el ile fatura numarası veriyorsa, fatura serisinin devamı ve takibi firmaya ait olacaktır.
Ne Zaman Raporlanır?
1 Ocak 2019 tarihinden itibaren günlük olarak kesilen e-Arşiv faturaları en geç izleyen günün sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) raporlanmalıdır.Geçmiş tarihli fatura kesilmesi ya da Fatura İptal edilmesi durumunda ilgili faturalar faturanın kesildiği/sisteme gönderildiği güne ait iletilecek rapor içerisinde yer alacaktır.
Maliyeti Nedir?
Bilindiği üzere, internet üzerinden yaptığı cirosunda 5 milyon TL’nin üzerinde ciro yapanlara, e-Arşiv faturaya geçme zorunlu hale getirildi.e-Arşiv fatura kullanımının zorunlu hale gelmesiyle birlikte, son tüketicilerin hayatlarına daha fazla e-Arşiv faturası girmeye başladı. Sunduğu maliyet tasarrufu ve çevreye olan katkısı gibi birçok avantajlardan dolayı birçok şirket, “e-Arşiv” faturaya gönüllü olarak geçiş yapmaya devam etmektedirler.Firmalar, oluşturdukları e-Arşiv sayısına göre, özel entegratörlere bir hizmet bedeli ödemektedirler.Bu konuda özel entegratörlerden fiyat bilgisi alarak, kararlarını vermektedirler.
Arşivleme Ve İbraz Nasıl Yapılıyor ?
e-Fatura ve e-Arşiv faturalar, kağıt olarak saklanmak zorunda değildir.e-Arşiv kesme izni alan mükellefler, oluşturdukları e-Arşiv faturaları ve yanıtlarını birbirleriyle ilişkili şekilde, mevzuatta öngörülmüş süreler dahilinde muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmekle yükümlü olacaktır.Özel entegratörler, e-Arşiv faturaları 10 yıl süre ile saklamaktadırlar.Entegretör değişikliği durumda ise, eski entegretördeki faturaların ubl dosyaları alınıp, firma bünyesinde saklanması gerekmektedir.
E-Arşiv Gönderme – Alma?
e-Arşiv faturaları, alıcısının mail adresine iletilmektedir. e-Arşiv faturalarda mevzuat gereği, fatura görüntüsünde firma yetkilisi ıslak imza görselinin bulunması zorunludur. Firma logosu istenirse, e-Fatura görseline de eklenebilir.Eğer, müşterinin gönderdiği e-Arşiv görüntülenmiyor sa, fatura görsel şablonu bozuk demektir. Görüntülenemeyen e-Arşiv uygulamasına gelen faturalar içinden indirilecek fatura UBL’ni, GİB e-Fatura görüntüleyicide XSLT’nin hatalı olduğu görülebilir ve bu konu müşteriye iletilebilir.e-Arşiv tekrar gönderim işlemlerinde, fatura ID aynı, zarf -fatura UUID bilgileri farklı ve yeni olmalıdır. Aynı fatura, farklı fatura UUID ve zarfta fatura numarasını kullanıcı üretiliyorsa, aynı fatura numarasıyla, fatura numarasını entegratör üretiyorsa (numara alanı boş bırakılarak) aynı müşteri fatura numarası ile tekrar gönderilir.Nitekim, e-Arşiv faturası iptal edildiğinde, SMTP ayarları tamamlanmış ve mail gönderimleri aktif olduğunda, alıcıya otomatik olarak iptal bilgisi gönderilmektedir.TC kimlik numarası bilinmeyen müşteriye, TCKN alanına 11 adet 1 yazarak, e-Arşiv düzenlenebilmektedir. Gün içinde yanıtlanmayan e-Arşiv iptal edilmek istenirse, bu faturaya ilişkin iade faturası düzenlenecektir.

İMZA POS E-Tahsilat Sistemine Detaylı Bakış

Üye İş Yeri
“Mevcut olan teknolojide, en güvenilir ödeme alma yöntemleri E-tahsilat sistemidir. Kullanaıcılar da bunun farkında olarak artık klasik alışveriş sisteminden, elektronik alışverişe doğru yönelmeye başlıyor.”
E-tahsilat Avantajları Nelerdir?
“Kredi kartlarından ister tek çekim ister taksitli çekim yapılabiliyor. Yine periyodik ve diğer çekim türleri de ayrıcalık olarak sunuluyor.” E-tahsilat sistemini kullanan firmalar aşağıda yer alan avantajların tümüne sahip olabiliyor.

E-tahsilatta işlem başına ücretler yani bir diğer ismiyle komisyon oranları kesildikten imzapos’un çalışma modellerine göre 4’e ayrılır. Ertesi gün, Haftalık, 15 Günlük ve 30 Gün içerisinde hesabınıza aktarım sağlanır. Yani bu süreç en fazla 30 günle sınırlıdır.

“E-tahsilat ile alıcınızdan tahsil edebileceğiniz yöntemler şu şekilde sıralanabilir.”

E-tahsilat ile Türkiye’de yer alan tüm bankaların sanal posları web siteye entegre edilebilir.Alınan ödemeler, firmanızın sanal POS’unun bağlı bulunduğu hesaba aktarılıyor.imzapos’a Özel panel sayesinde bugüne kadar ne kadar ödeme alınmış, periyodik olarak alınan ödemeler ne kadar gibi tüm bilgilere erişim sağlanabiliyor.Aşırı zaman kayıpları bu sistemler sayesinde ortadan kalkıyor.
Kredi Kartı: 16 haneli kod, ad soyad ve diğer kredi kartı bilgileri girilerek alınır. İşlem banka tarafından onaylanır.
Banka Kartı: Tıpkı kredi kartı gibidir. Ancak bu banka hesabındaki parayı tahsil eder.
Havale: Alıcının sizin banka hesabına havale yöntemiyle ödeme yapması yöntemidir.
EFT: Havale yöntemi gibidir. Ancak EFT işleminde bankalar farklı olur.
Sanal Kredi Kartı: 16 haneli kodlardan oluşan sanal kredi kartları, E-tahsilat sisteminin vazgeçilmezleri arasındadır. Tek kullanımlık olduğundan, oldukça güvenli bir sistemdir.
E-tahsilatla E-Ticaret Nasıl Yapılır?
E-tahsilat, internet üzerinden ödeme alabilme yöntemlerinin tümüdür. Yani bir diğer ismiyle online ödeme biçiminin, E-ticaret veya kişisel siteye entegre edilerek, talep eden müşterilerden ödeme alma yöntemidir. Elektronik tahsilat yapabilme biçimidir. Yani kullanıcılardan dijital ortamda ödeme almaya olanak sağlayan, sistemler bütünüdür.
Mobil Ödeme ?
Telefon numarası aracılığıyla yapılan bu ödeme şekli, pek çok işletme tarafından tercih ediliyor.Avantajları:Pos cihazı kullanılmasına gerek kalmadan işlem yapmaya olanak tanır.Zamandan tasarruf yapılmasını sağlar.Güvenli bir şekilde tahsilatlarınızı yapılabilir.
E-Tahsilat Sistemini Kimler Kullanabilir ?
Yukarıda da iletmiş olduğumuz üzere dijital ortamda yapılan tahsilat işlemlerine e-tahsilat denir. Şimdi sizlere bu sisteme kimlerin başvurup kullanabileceğinden bahsedelim. Profesyonel bir ödeme sistemi olan e-tahsilat sistemini; KOBİLER, dernekler, üniversiteler, kurumsal kimliğe sahip olan firmalar ve bütün kurum ve kuruluşlar kullanabilir. Sanal pos kurulumu gerçekleştirildikten sonra e-tahsilat sistemini kullanılmaya başlayabilirsiniz.

imzapos

Saha teknolojileriyle işinizi güçlendirin.

img

Android Pos

VUK 507 - 509 "Vergi usul Kanunu" Tebliğine Uygun.

img

Portal ile Bayi, Alt Bayi

Online tahsilat, Sanal Pos hizmetleri.

img

iStart Pay İle

Kapalı & Açık Devre, Kurumsal Bireysel Hesap Yönetimi.

img

Ön Ödemeli

iStart Pay'le Harcadıkça Kazandıran Card.

img

iSoft Shop E-ticaret

E-Ticaret Sistemleri B2B, B2C, C2C İş modelleriyle.

img

PF Ödeme Kuruluşları

Lisans Alacak Kurumlar İçin Yazılım Çözümleri

img

İmzaPOS, White Label İle Kendi Hikayenizi Oluşturun.

img

Sanal Pos ile Online

Siz işinize odaklanın, tahsilatı bize bırakın.

img

İşiniz İçin Finansal

İşlemlerinizi içim tek bir raporlama ekranı.

img

Hesap Hareketleri

Tüm Banka hareketleriniz Tek Bir Ekranda Toplayın.

img

Her Noktadan Erişim, Tek Noktadan Yönetim.

İMZA POS I SANAL POS

Hizmet Kapsamı

Tahsilatlarınızı İmzapos'un ödeme yazılımlarıyla tamamlayın. SMS ve E-posta ile link göndererek, API entegrasyonuyla, ortak ödeme sayfasından, ihtiyacınıza göre banka ve kredi kartlarından ödeme alabilirsiniz.

Başarı Hikayenizi
Birlikte Oluşturalım

Hazır e-ticaret modüllerimizle ödeme almaya hemen başlayın!iSoft Shop, WordPress, WooCommerce, OpenCart, PrestaShop ve Magento gibi en çok kullanılan hazır e-ticaret siteleri için hazırladığımız ödeme modüllerini kullanmak için İMZAPOS’a

Ödeme Teknolojileri Merkezi

Hızlı Başvuru

CAPTCHA image
Çalışma Saatleri: Hafta içi , 09:30-18:30
© Copyright 2012- 2025 Tüm Hakları Saklıdır.